فناوری در خدمت کاهش خشونت علیه زنان

نگین یشمی

نگین یشمی

پژوهشگر دیزاین و مدیر ارشد محصول

۲۵ نوامبر (۴ آذر) روز جهانی رفع خشونت علیه زنان است و تا سال ۲۰۳۰ به دعوت سازمان ملل متحد به‌مدت ۱۶ روز (تا ۱۰ دسامبر) و با شعار «دنیا را نارنجی کنید» تلاش می‌کند تا عزم همگانی برای مبارزه با خشونت علیه زنان تقویت شود. در سال ۲۰۲۰ و با توجه به بیماری کرونا، آمار خشونت خانگی در جهان پنج برابر شده است. بسیاری از زنان شغل خود را ازدست داده‌اند یا مجبورند در خانه کار کنند. قرنطینه و تغییر شرایط آموزش نیز زندگی بسیاری از دختران را تحت تأثیر قرار داده است. در این میان، فناوری توانسته شرایط را تا حدودی تغییر دهد. اینترنت و شبکه‌های اجتماعی بیش از گذشته اخبار مربوط به آزار و اذیت و زن‌ستیزی را پوشش می‌دهد. امروزه آگاهی مردم نسبت به برابری جنسیتی افزایش یافته است و بسیاری از امکانات برای همه در دسترس است. بنابراین فناوری نه‌فقط ابزاری ارتباطی، بلکه راهکاری برای توانمندسازی است. در ادامه، به بعضی از فواید فناوری برای بهبود احوال زنان خشونت‌زده اشاره شده است.

 

فناوری به‌عنوان ابزار آموزش آنلاین و کتابخانه‌های دیجیتال

به‌نقل از پیکسل پراجکت و براساس آمار سازمان ملل، بیش از ۳۱ میلیون دختر دبستانی در جهان وجود دارند که به مدرسه نمی‌روند. انتظار می‌رود، از این تعداد، ۱۷ میلیون هرگز وارد مدرسه نشوند. کمبود آموزش می‌تواند این دختران را در معرض فقر و خشونت قرار دهد. دسترسی به آموزش آنلاین همیشگی است و هر کسی می‌تواند با اینترنت و یک تلفن هوشمند از آن بهره‌مند شود. همچنین کتابخانه‌های دیجیتالی زیادی در سرتاسر دنیا وجود دارد که می‌توان رایگان به آن‌ها دسترسی پیدا کرد. آموزش آنلاین، به‌خصوص برای نقاط دور از دسترس، کم‌هزینه و پربازده است و همواره می‌توان از آن بهره‌مند شد و لازم نیست دختران جوان، به‌علت شرایط سخت زندگی، آن را کنار بگذارند.

 

فناوری به‌عنوان مسیر اطلاع‌رسانی خشونت

گجت‌های پوشیدنی یا اپلیکیشن‌های موبایلی راهکارهای ساده‌ای برای اطلاع به افراد مطمئن فراهم کرده‌اند. با کمک فناوری، حالا سریع‌تر از هر زمانی می‌توان افراد معتمد یا پلیس یا مراکز کمک‌رسانی اجتماعی را از مشکل خشونت مطلع ساخت. خدمات پیامکی خاصی توسعه داده شده‌اند که با کمک آن‌ها می‌توان بدون ارسال پیامکْ فرد دیگری را از وجود مشکلی در خانه مطلع کرد. اپلیکیشن‌های مبارزه با خشونت خانگی، با ارائهٔ خدماتی مثل خانهٔ امن، مشاوره، خدمات امنیت و … کمک‌های زیادی را برای افراد آسیب‌دیده فراهم می‌کنند. فقط کافی است، در هر منطقه‌ای، محصولات مرتبط دریافت و نصب شود تا بتوان از آن‌ها استفاده کرد.

 

فناوری به‌عنوان ابزاری برای سلب مقبولیت اجتماعی

خشونت و آزار ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد. فرهنگ‌سازی و حمایت سایرین از فرد آسیب‌دیده می‌تواند تا حد زیادی از مقبولیت خشونت بکاهد. به‌عنوان‌مثال، با برخورد افراد و جرم‌انگاری می‌توان خشونت خیابانی را کاهش داد. شبکه‌های اجتماعی و کمپین‌های مرتبط با این موضوعات می‌تواند در فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی به افراد در رابطه با تعاریف خشونت و راه‌های مقابله با آن مؤثر باشد.

 

فناوری برای حذف کلیشه‌های چالش‌برانگیز

در گذشته، توهماتی همچون برتری یک جنسیت در فعالیت‌هایی مثل برنامه‌نویسی و ریاضی وجود داشت. امروزه، با به‌وجود آمدن سازمان‌های فعال در مبارزه با خشونت علیه زنان، دختران جوان درک می‌کنند که توانایی آن‌ها در ریاضیات یا کدنویسی همانند مردان است و مانعی برای پیشرفت آن‌ها در این زمینه‌ها وجود ندارد. سازمان‌های غیرانتفاعی زنان و دختران در این زمینه بر زنان و دخترانی متمرکزند که علاقهٔ زیادی به فناوری دارند و آن‌ها را در مسیر تبدیل شدن به کارآفرینانی بزرگ پشتیبانی می‌کنند.

 

فناوری برای دسترسی آسان به بهداشت و سلامت

دسترسی به مراقبت‌های حوزهٔ سلامت یکی از نیازهای هر فرد است، اما زنان و دخترانی که تحت خشونت قرار می‌گیرند معمولاً از این امکانات محروم می‌شوند. فناوری می‌تواند امکان دسترسی به انواع درمان یا مشاوره‌های پزشکی به‌صورت برخط و بدون نیاز به مراجعهٔ حضوری را فراهم کند. آموزش افراد برای انجام خدمات در خانه یا سفارش اقلامی که در این فرآیند موردنیاز است از طریق فناوری ساده‌تر شده و افراد بیشتری می‌توانند تحت حمایت و آموزش قرار گیرند.

این مطلب در روزنامهٔ جام‌جم

این مطلب را هم‌رسانی کنید:

شاید این مطالب هم برای شما جالب باشد

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها